11. apr, 2013

9 dager igjen til termin :)

Vi er i dag på dag 54 i drektigheten og vi begynner å nærme oss den magiske grensen (dag 56-57) der valpene kan overleve om de blir født.

Men jeg håper og tror hun vil gå lengre enn det da det er det beste for både mor, valper og ikke minst oppdretter.

Hennes første valpe kull ble født to dager over tiden, men for både hennes skyld og min så håper jeg ikke det skjer denne gangen. Jeg blir nok ikke like nervøs denne gangen om det skulle skje, for nå vet jeg jo at det å føde normalt er noe hun er i stand til... selv om det selvfølgelig alltid kan oppstå komplikasjoner.

For hennes del pga av hun nå begynner å bli veldig stor og tung... det er ikke lengre like lett å hoppe opp i sofaen og hun må stadig ut på do. Mat spiser hun fremdeles godt av.. men det er ofte og lite, det virker som at det ikke er plass til store måltider lengre så hun vil ha mat ofte... og den gravide prinsessen får det selvfølgelig som hun vil ;)

Hun er nå 63,5 rundt magen og juret har blitt større og begynner å gjøre seg klar til de store mengder med melk som snart skal komme. Hun har litt melk nå.. men ikke på langt nær det hun kommer til å få.

Jeg har også både kjent og sett de små bevege seg (de trener vel på alle sprell de skal gjøre når de kommer ;) ) Schenda og jeg avslutter kvelden med mage kos (får selvfølgelig kos ellers i løpet av dagen også) en kosestund vi begge setter veldig pris på. Og berøring og kos er bevist bra for både mor og valper... og tror ikke jeg har vondt av det selv heller.

I løpet av de siste dagene i denne uka blir valpe kassen vasket og gjort klar for den store dagen og Schenda får siste finpuss med saksen. 

Så skal høna kjøpes inn slik at den gravide får noe godt med næring både under fødsel og etterpå. Hvorfor jeg gjør dette og ikke minst hvordan vil jeg gå nærmere inn på i bloggen ang fødsel og de første dagene etterpå.

Valpene: 

 

Nå eksploderer utviklingen av valpene. Ved 6 ukers drektighet var fosteret ca. 7cm langt. Det begynner nå å få pels. En uke senere er fosteret 10 cm langt og ved åtte ukers drektighet er det ca. 15 cm langt. Når fosteret er fullgått ved 9 ukers drektighet er det over 16 cm langt, men kan være både mindre og større alt etter hvilken rase det er snakk om.

 

De to siste ukene er en påkjenning. Tispa har ekstra vekt å bære på i tillegg til at hun må brødfø et helt kull valper i magen. En vanlig valp hos en middels stor tispe kan veie 3-400 gram. I tillegg er det morkake og fostervæske. Den totalte vekta pr. valp blir derfor fort en kilo. En tispe på 25 kg som får et kull på 10 valper vil dermed legge på seg hele 10 kg! Det er ikke lite det...

Dag 50:

Kroppen er velproporsjonert. Forbening av de siste ben i skallen, ambolten i mellomøret og hvirvelsøylesentra.

Dag 55:

Alle melketenner er forkalket, og nedre første molar forkalkes (permanent tann). Skjoldbruskkjertelen, sacralben 1 og 2 (korsben) , alle ribben, virvler og sentra.

Bilde av den gravide kommer i løpet av dagen/kvelden i dag eller i morgen :)