11. nov, 2011

Schenda er nå 5 uker drektig.

Bilde: 30 dager gammelt foster.

Schenda er i god form og har begynt å spise noe mer enn normalt. hun vil fra mandag av begynne på valpefor (Royal cannin medium Starter) i gradvis økende mengde til hun er oppe i ett ekstra måltid innen den 6 uka.

Hun har begynt å fylle tomrommet rett under brystkassen og fått en liten, knapt synlig kul på magen.

Schenda:

Schenda har ett noe merkelig og litt anstrengt forhold til Zafira for tiden. Hun vil ikke leke eller kose, vil bare være i fred. Stakkars Zafira virker ikke til å forstå hva som har hendt med sin morsomme lekekamerat, men respekterer Schendas grenser.

Meg vil Schenda imidlertid kose med, helst hele dagen og om hun kunne hadde hun nok krypet inn i meg. Hun ligger stadig og lager kose/stønnelyder i søvne og sukker mer enn vanlig.

Jeg husker at jeg skrev sist at hun den 4-5 uka hadde noe utflod (klar og luktfri, minner om eggehvite), men ser jo i forhold til det hun har nå at det hadde hun ikke. Nå om morgenen har hun utflod som fester seg i pelsen rundt vulva, noe som er helt normalt og etter skjema på drektige hunder. Hun drikker fortsatt noe mer en vanlig noe som også er helt normalt. Men det skal selvsagt ikke være unormalt mye mer da det da kan tyde på livmors betennelse.

Valpene:

I løpet av denne uken formes øyenlokkene, og anlegg for værhårene på overleppe og over øynene dannes. Ørelappene vokser slik at den nesten dekker over øreinngangen. Fem par dievorter, samt de ytre kjønnsorganene begynner å utvikles. Nå er den perioden som innebærer mest risiko, der kjemikalier og andre stoffer kan skade forsteret over. Nå begynner utviklingen av tarmsystemet, som på dette stadiet forsatt er i navlestrengen. Det har oppstått en utbuling der navlestrengen er festet til embryoet. Denne utbulingen rommer innvollene. De vokser utenfor kroppen, fordi det ikke er plass i kroppens hulrom. Når kroppen tar dem igjen tar innvollene sin rette plass i magen.                                      I denne uken vil fosteres labber begynne å forme det som senere skal bli tredeputer og tær.

Ved dag 30 er embryoet kommet halvveis i utviklingen. Hjertet er begynt å slå, og embryoet er blitt ca 2 cm langt. Cirka ved dag 33 lukkes gommene, så etter denne datoen kan ikke leppespalte lengre oppstå.  

Så langt har de utviklet seg like raskt som mennesker. Men nå øker hunden sin utviklingsprosess. Da valpen må være klar til å bli født om 30 dager isteden for 8 måneder igjen i livmoren.