3. mar, 2012

Valpene er snart 12 uker. Jentene her skal snart vaksineres.

Dagene går i ett, vi er mer inne enn vi er ute. Det er sosialisering og miljøtrening for alle penga :D

Jeg har tenkt en del på alt jeg gjør med valpene og hvorfor det er så viktig, jeg fikk også forespørsel på valp der personen ble overrasket over prisen. Han sa at han regnet med de nå var billigere siden de var så gamle? Billigere, gamle?

Jeg lagde da en temablogg på hunden.no som jeg også legger ut under her.

Jentene vokser som bare det og er trygge og gode. Det er gøy å se på dem i skogen som vi nå endelig kan bruke da snøen er så og si borte. Vi har ikke brukt skogen i det hele tatt, det er vanskelig å gå i 1 meter snø når man selv er bare små 15cm høye ;)

Men det er det gøyeste som fins syns jentene, de hopper og danser, kikker under steiner, går over broer med brumlende små "fosser" under som om de ikke skulle gjort annet!

Det eneste som vipper disse jentene av pinnen er biler, virkelig noe som jeg må jobbe med. Så planen i dag er å ta med meg en stol ned til hovedveien der det kjører en del biler og sitte der en stund. Ser ikke på det som noe problem, men jeg vil ta tak i det før det utvikler seg til ett.

SKal prøve å få tatt bilder av dem når de er hos dyrlegen, jeg har også en del filmer av jentene som jeg snart kommer til å legge ut.

Leon  og Kaizer har det fremdeles helt topp hos sine nye familier. Får oppdateringer gjevnlig av dem begge og de nye eierene deres er så fornøyd med dem. Men blir spennende hvilke tilbakemeldinger jeg får når de  er i 6-9 mnd alderen ..thihi. Har forsøkt å "advare" dem, men noen ting må man rett og slett bare erfare selv...

 

 

Jentene trener sitt utenfor butikken. Og som dere ser så vet lille sølvet godt hva som kommer bare man er flink ;)

Valper som ikke blir solgt ved 8 uker.

Det er ikke alle valper som forlater oppdretter når de er 8 uker, dette spesiellt i raser som får store kull eller i "ukjente" litt krevende bruks/gjeter-raser.

Hva skjer med dem og hva er det viktig at oppdretter gjør med de valpene som er igjen?

I denne bloggen vil jeg skrive om hva jeg selv gjør og syns er viktig, hva andre gjør og hva jeg mener er feil å gjøre.


Vist er det gøy å være ute å leke sammen med mamma, men vi må også lære oss å klare oss alene .

Sosialisering/ miljøtrening. Valpene krever mer.

Alle vet hvor viktig det er for en liten valps utvikling med sosialisering og miljø trening. Når valper blir igjen hos oppdretter så må oppdretter gjøre den jobben som ny eier skulle ha gjort.

Da nytter det ikke med 10 min tur rundt i hagen med alle på en gang.

De skal oppleve fremmede mennesker og hunder, butikken, biler, skogen osv osv...

Og dette må de også oppleve alene, har du 2-3 valper igjen da så bor du mer eller mindre ute. Oppdrettere har også somregel en eller flere voksne hunder hjemme som også krever sitt, noe som ofte er mer enn valpene klarer å være med på. Valpene skal jo også lære å takle verden uten mor og søsken.

 

Selv har jeg to voksne hunder som de fleste vet og itillegg to søte små jenter som ikke er solgt ennå. Det betyr at jeg minst går 2 turer vær dag itillegg til flere småturer ned til butikken osv ...Jeg tør å ta meg en liten tur bort alene, men jeg kommer med en gang matmor roper

Renslighets trening og annen trening

Det er mye en liten valp skal lære. Den første utfordring som nye valpeeiere støter på er renslighetstreningen.

Dette er ekstremt viktig at også oppdretteren begynner med, noe som er lettere med vår/sommer valper enn med vinter valper.

Sikkert mange her som husker hvor vanskelig det kunne være tikl tider å være rask nok eller at det gikk galt i ett uoppmerksomt øyeblikk.

Tenk deg da at du hadde 2-3 valper som løp rundt i huset.

Det er vanskelig å tidskrevende og det blir en del uhell, men det er viktig at oppdrettere gjør denne jobben. Altså at de har dem inne og tar dem med seg ut når de viser tegn til å måtte på do.

Noen oppdrettere har  de er eller mindre i ute hele tiden (i egnet område og forhold selvfølgelig) men det mener jeg at de ikke "lærer" noe av. Da tisser de bare der det passer seg, selv uhell kan de lære av om du med en gang tar dem ut etterpå og roser når de da gjør noe ute. Er valpene da bare ute mister de den "lærdommen".

Selv våkner jeg i begynnelsen av vekkeklokken i 3 tiden på natten og tar valpene med meg ut for å gå på do... nå sover de hele natten og jeg rekker som regel å få dem ut på morgenen uten uhell :D

Annen trening er også viktig, Alt innen pels og håndtering, ikke sprette ut av buret i bilen, vente rolig når vi skal gå ut og inn av huset. Være rolig inneog aktive ute osv... Jeg lærer også valpene her lette ting som sitt og dekk.

Innkalling er noe man må begynne med straks man får valpen i hus. Det er det viktigste man noen gang lærer hunden sin og som avgjør hva slags liv hunden skal få. Ett liv i frihet eller i lenke. Og da er det en stror selvfølge at oppdretteren også gjør dette med valper som er igjen.Er jeg mindre verd enn min bror forde jeg snart er 12 uker?

Over 8uker = halv pris??

En gang imellom (ganske ofte faktisk) hender det at oppdrettere som ikke får solgt valpene sine innen de er 8uker, annonserer dem til redusert pris, til og med halv pris! cet kaller jeg "dumping" og syns personlig det er en forkastelig måte å gjøre det på. Jeg vil at mine kjøpere skal kjøpe valper av meg av helt andre årsaker enn at hunden er "billig". Er du ikke forberedt eller ikke har plass eller tid til å ta deg av valper også etter leveringskalr alder så kan du ikke pare tispa. Det er en del av den jobben og det ansvaret man har som oppdretter! 

Gjeldende valpepris er i de aller fleste tilfeller i nærheten av de reelle utgifterr en seriøs oppdretter har på sitt hundehold.

Om man som jeg sitter igjen med valper "langt" over leveringsklar aldre finnes det andre metoder enn "dumping" Søk hjelp hos andre oppdrettere og hos raseklubben, det ordner seg alltid til slutt.

 

Skulle du synes det er tungt å jobbe med en eller flere valper på denne måten så trøst deg med det at slike valper ofte kan være aktraktive på markede. En stueren og "grunntemmet" valp på 4-5 mnd vil mange være intereserte i. Selger du en slik valp så kan du godt ta litt ekstra for den, når de er over 12 uker så skal de ha ny vaksine og ormekur, noe som den nye eierene egentlig skulle ha dekt.Jeg var 12 uker da jeg kom til min matmor. Og jeg er bare snill, lydig og grei :)

Men valpene MÅ ut ved 8uker, ellers så kan det gå galt!

Enkelte hevder at det er skadelig for valpens utvikling å skifte miljø senere enn 8uker, og stresser valpekjøpere med at valpen MÅ ut fra oppdretter senest den dagen den fyller 8 uker. Dette er heldigvis bare tull, er den hos en ansvarsbevist oppdretter som kjenner til det økende behovet til valpen, tar den ingen som helst skade av å gå hos oppdretter lengre.

Noen tror også at de får den dårligste valpen om det  er flere eller bare en valp igjen.

Valper kan aldri rangeres i kvalitet, forde folk ser etter og velger utfra helt forskjellige kriterier. I utgangspunktet så vil alle valper som er ivaretatt seriøst og korretk av oppdretter og undersøkt feilfrie av veterinær, være rangert på lik linje kvalitet messig. Mange oppdrettere har også erfart at noen av de valpene som er solgt sist har utviklet seg til å bli de "beste.