Mandag 18. Februar 2013

Etter 170 mil på veien er vi endelig hjemme igjen, det ble en koselig men laaaaang tur. Jeg ble selvfølgelig syk på veien, så jeg levde på Paracet og søvn.

 

Schenda ble paret på Lørdagen ( 16 feb)mellom halv 2 og 2 og de hang i ca 10 min.

Det korteste henget jeg har vært med på, men det er heldigvis ikke slik at jo lengre heng jo flere valper. Det viktigste er at de henger, selv om det faktisk kan bli valper av paringer uten heng også.

Denne gangen var jo Schenda den erfarne med sine to paringer og det var utrolig fasinerende å se på hennes forsøk på å hjelpe ham etter beste evne. Hun lirket og vred på seg for å hjelpe han å treffe riktig... og etter 2-3 forsøk så traff han. 

Vi reiste tilbake på motellet der jeg mer eller mindre sovnet som en sten under to dyner og ytterligere noen paracet senere. I følge sambo sov jeg i over 17 timer på ett døgn.

 

Søndagen var det opp og spise frokost før vi reiste tilbake for å møte hannen en gang til før vi reiste hjem. 

De var glade for å se hverandre og hun stilte seg opp slik som dagen før, men etter han slikket henne etter all kunstens regler så han dumt på oss og gjorde lite eller ingen forsøk på å bestige henne. Hans jobb her var gjort mente han.

Dette skjedde jo forrige gang også og det resulterte jo i 5 valper (en død etter 2 dager pga ikke ferdig utviklet lunger). Så mulig at hundene vet bedre enn både oss, dyreleger og blodprøver ;)

Så om alt går bra så har Schenda termin 20 April så kryss fingrene for oss :)

Jeg vil ta UL på henne ca 20 mars så neste oppdatering på denne fronten vil skje etter den.

 

Ønsk oss lykke til :D

Torsdag 07. februar 2013

                                          Ventingen.

Det å vente på noe er noe jeg aldri har vært noe særlig flink til. oppigjennom oppveksten så tror jeg ikke det fins ett barn som har sagt : "Er vi fremme snart" noe mer enn jeg. Tålmodighet har aldri vært min sterke side med andre ord 😉

Den som først sa at tålmodighet er en dyd er en stor idiot om du spør meg.

Men likevel så innser jeg at store deler av livet mitt er blitt nettopp det, en eneste stor venting... ihvertfall i perioder.

Til daglig så er det jo ungene som bidrar mest til min tilsynelatende endeløse venting:
Spise ferdig, få kledd seg, komme seg avgårde på skolen, leke ferdig, etter fotball treningen osv osv... For ikke å snakke om den evigvarende "jeg skal bare" ventingen!
Men, jeg ville jo ikke byttet dem ut for alt i verden og håper det gjelder dem ang meg også, selv om min høyt viljestyrte tålmodighet blir noe tynnslitt til tider 😉

Og så er det jo min livs lange drøm som endelig har startet, nemlig mitt oppdrett.. til og med der har universet sendt meg til tider utholdelig mye venting!

Først måtte jeg vente over 6 mnd ekstra bare på å komme i gang da Schenda første gangen gikk tom eller absorberte fostrene hun bar på, og før det så var det jo også venting på løpetid, paring og bekreftelse.

Og når det endelig nærmet seg tiden til å forsøke igjen så var hun selvfølelig over en mnd forsinket med løpetiden, deretter så var det en uke ekstra i totalt uvisshet om hun faktisk var drektig pga negativt resultat på første ultralyd. Og om ikke det var nok venting for meg så gikk hun også litt over 2 dager over tiden før valpene kom. 

ÅÅÅÅÅÅ.... venting er bare såååå gøy... not.

Og nå er vi altså i gang igjen. Og denne gangen skulle man jo nesten tro at skjebne gudinnen så litt medlidenhet til stakkars lille meg.. men nei da!

Schenda hadde sist løpetid 3Juni og skulle da etter mine beregninger fått løpetiden i Desember.. til nøden i løpet av Januar... men i skrivende stund så er den ennå ikke kommet. Det er bare å se på dags dato for å skjønne min dype frustrasjon.

Jeg hadde en liten trøst med at det var flere tisper som var sene, også flere tisper hos eieren til dette kullets far i Sverige har selv og vet om flere tisper som er sene. Dette kommer mest sannsynlig av at Pumien som fremdeles er som en urhund å regne er veldig ømfintlige på ytre påvirkninger når det kommer til slike ting. Det kan være de yppige temperatur forandringene som vi har hatt i vinter som har gjort dem hormonelt helt forvirret. Det er jo som kjent ikke videre produktivt å føde frem avkom på vinteren når det er lite byttedyr/mat å finne.

Jeg har ved å øke for inntaket (litt mengde men mest lettere tilgjengelig som i fordelt i flere måltider i løpet av dagen) prøvd å forklare Schenda at det ikke stemmer her ;)

Men den lille trøsten har nå gått over til en vill desperasjon og misunnelse 😉 Flere av tispene, også noen som ventet løpetiden etter Schenda har fått sin... Så ufattelig urettferdig!!!! 

Og som om ikke det var nok så har jeg jo bestemt meg for å få meg korthåret collie valp i år. Etter mye iherdig lesning av stamtavler og kombinasjoner fant jeg endelig en som jeg likte veldig godt.... spesielt hannen da men tispa var absolutt flott hun også. Jeg tok kontakt og alt gikk bra for så plutselig så ble det ikke paring likevel pga flytting. Det var flytting over så store avstander at fly måtte benyttes og jeg har full forståelse for å ikke ville fly med ei høydrektig tispe eller med nyfødte valper... det hadde jeg ikke gjort selv heller.

Men det resulterte jo i for meg mer venting....

Men så smilte endelig verden til meg da eieren til hannhunden informerte meg om at hun skulle bruke ham selv på en av sine tisper. Å halleluja... gleden var stor... men kortvarig...

For hun fikk løpetid kort tid etter, men da stå dagene kom så bestemte hun seg for at hun ikke ville ha sin samboer som partner og nektet å la han slippe til!

Igjen noe som skjer.. men igjen mer venting på meg.
I og med at kortis kull ikke er å finne vært år eller over alt som feks golden retriever, så må jeg innrømme at jeg begynte å få litt panikk. Må jeg vente nye to år før en kortis kommer i hus?

Jeg satt derfor i gang med å lete igjen, det måtte jo være flere enn 1 kennel/kombi jeg syns var god nok til å kjøpe valp fra?

Og heldigvis så var det det.... men dog ikke med "drømmeprinsen" til far... men helt klart etter min mening flotte dyr som jeg gleder meg til å se avkommet til.

De er selv "brukbare" og har slektninger som gjør det bra i både LP, AG og Bruks. Og i tillegg så er de pene (titler så lange som ett vondt år😉) og friske. Tispa er gen-testet fri på øynene og kan dermed kun få friske dyr, mulig med bærere pga ikke gen-testet far, men om så er så kan hun igjen brukes med hanne som er gen-testet fri og på den måte unngå syke valper. Så alt i alt en kombi jeg føler meg trygg på å kjøpe valp fra 😀

Men igjen... mer venting... sukk...

Men mens jeg skriver så slår det meg at jeg kanskje burde se litt anderledes på det? 
Ja, jeg har mye venting fremover men også så utrolig mye og se frem til å glede meg til så det er det jeg bør fokusere på.

Men det er ikke lett for ei som gjerne skulle hatt det i går... og da levert på døra!

Tirsdag 01. Januar 2013

Nå da det gamle året har forlatt oss og det nye har begynt, er tiden kommet for å se tilbake og reflektere over det som har vært, og det å glede seg over det som måtte komme.

Nye liv har gledet oss med sitt nærvær med sine sprell, sprøe ideer og påfunn, vi har sett dem vokse til vakre og selvstendige ungdommer som har lært oss å sette pris på det enkle faktum og bare leve sammen med dem.

Noen har forlatt oss og etterlatt oss med mange gode minner og ett stort savn. Uavhengig ens tid på denne jorden så mener jeg at vi alle har en oppgave å utfylle her og fra Leon vil jeg tro at hans oppgave var å lære oss å leve til det fulle, elske og leke vær dag som om det var din siste. Og det å ikke dømme noen, menogrespektere alle som de menneskene de er, uansett hvilke problemer de har/har hatt her i livet.

Som oppdretter har det vært en spennende tid, med tilbakemeldinger om stort og smått, få sett mine nydelige engler igjen, utstillinger og alle de flotte bildene dere har delt med meg :) Men mye spennende skjer fremover også. 

Nå skal de finne seg selv, og som man sier så galant: finne sin plass blant de voksnes rekker ;) Den lille valpen er ikke liten, søt og hjelpeløs lengre, men vakker, stolt og selvsikker unghund, klar for alt av det flotte verden har å by på... takket være dere.
Så igjen... tusen takk for at dere tar så godt vare på deres nydelige Pumier :)

Nå er det jo også snart på tide og begynne å tenke på helse tester som HA, AD  og patella. Noe som jeg selvfølgelig håper dere alle vil gjøre. Det vil være til stor hjelp for meg som er helt i startfasen på mitt oppdrett og for å registrert helse statusen på rasen under ett.

For meg så har det jo også vært mange gleder dette året. 
Jeg har truffet mange koselige mennesker og deres flotte hunder igjennom jobben min. Både Zafira og Schenda har fått opprykk til neste klasse i lydighet og Schenda fikk stor certet på NKK-utstillingen i Oslo. Senda har også blitt avbildet i bladet hund og fritid, med mange flotte bilder og med en kjempe bra artikkel om den supre Pumien :)

Barna mine overlevde dette året også ;) og vokser og blir større for vær dag som går. Tenk det... minsten her skal begynne på skolen i år !!!!!

Jeg har også mange planer som jeg gleder meg til i løpet av året.. som schendas andre valpekull, henting av korthåret collie valp i mai, kenneltreff (håper dere alle sammen kan komme), utstillinger og da spesielt årets KUR-utstilling som også er en jubileum utstilling dette året. Da får jeg forhåpentligvis sett alle mine pumivenner igjen :)

Jeg blir å lage en "planer for 2013" blogg, for at jeg selv skal holde oversikten og om det er noen som har lyst til å treffe oss så kan de se hvor vi skal være ;)

Riktig godt nytt år alle sammen og tusen takk for det gamle!


Kenneltreff og KUR-utstilling Fredag / Lørdag 06/07 juli

Så da var jeg endelig hjemme igjen etter en helt fantastisk helg 😀

Helgen begynte som sagt tidligere med avgang fra tog stasjonen i Kristiansand 05.26 på fredags morgen. 

På toget traff vi noen kjempe hyggelige mennesker som også hadde hund (og har hatt flere i løpet av årene blant andre en Ulvehund), hunde praten gikk lett og tiden fort, spes siden vi også fikk oss ett par timers søvn😉

Da vi var fremme i Drammen var det over i buss resten av veien til Oslo. Schenda sjarmerte busssjåføren i senk der han nesten satt i fanget på meg for å hilse på henne der hun lå ved beina mine...og jeg som var redd for at vi ville bli nektet å komme med🤩

Vel fremme på tog stasjonen i Oslo hadde jeg ett stort behov for en røyk så vi ble stående en stund på utsiden. Schenda fant ut at dette ble vel kjedelig så hun begynte å spille død til folkene rundt sin store glede. Etter klapp og latter "døde" hun gang på gang og folkene rundt var enige i at hun var den gladeste "døde" hunden de noen gang hadde sett

Vel fremme hos Torild ca en time senere ble det å slappe av litt før jeg måtte steke en stabel med vafler og vente på at valpene skulle begynne å komme.

Mira kom først, hun hoppet ut av bilen og begynte å bjeffe og var litt usikker på meg. Men da hun fikk ferten av meg og jeg ropte på henne slik jeg brukte å gjøre her hjemme ble det fart i sakene. Hun satte i ett gledeshyl og hoppet opp i armene på meg og gav meg en god "klem" mens hun slikket, pep og vred kroppen nesten rundt i ren glede for å se meg igjen.😀 Jeg må innrømme at øynene mine ble litt våte og at gjensynsgleden var mer en gjensidig...

Leon og Pepsi kom ca 1 time senere (de kjørte sammen opp) og var litt mer opptatt av hverandre og Mira med en gang, men plutselig fikk Pepsi øye på meg og ble helt vill hun også og oppførte seg på akkurat samme måte som hun gjorde her hjemme. Mira og Pepsi begynte nesten å "krangle" flere ganger om hvem som skulle være hos meg😉 men da jeg da overså dem begge så sluttet de raskt med det.

Leon var jo den som ble solgt først så han brukte litt lengre tid på å "kjenne meg igjen", men også han ble seg selv lik etterhvert.

Det var den beste følelsen jeg har hatt siden mine egne barn ble født å se dem igjen. Og de har alle 3 gjort en fantastisk jobb med dem...flotte og avbalanserte valper/ unghunder alle 3... Jeg er så stolt over dem og eierne deres at det nesten gjør vondt!

Etter utstillings trening og klipp spurte Anne Grethe om jeg hadde lyst til å ha Mira hos meg i natt noe som jeg selvfølgelig gladelig takket ja til. Deretter reiste de hjem mens vi (jeg, Åse og Lisbeth) reiste til Utne Camping for å overnatte sammen der.

Da vi åpnet rommet der vi skulle overnatte ble vi mildt sag overrasket... de fleste av oss har jo større bad nesten! Folkene som jobbet der og rommet gjør det vanskelig for meg å anbefale stedet... men helt greit om du ikke har noe annet valg.

Dagen etter var det utstilling, og etter litt rot med å finne frem var vi klare for en fin dag med andre koselige folk og ungarske hunder :D

Mira bjeffer fremdeles på folk, men når de setter seg ned så tar hun kontakt med dem noe hun ikke gjorde her med mindre det var barn eller noen hun kjente. Så det var utrolig godt å se hvor fantastisk familien hennes har jobbet med og tatt hensyn til henne... De har vært helt fantastiske!!!

Så startet utstillingen og det var bare fantastisk gøy!!!

Mira ble 2BTK valp med en kjempe bra kritikk der det blant annet stod at hun hatte ett flott gemytt (og dommeren var en mann!!!) igjen ett bevis på hvor mye familien har jobbet med henne😀

Leon ble 1BHK og BIM  også han med en kjempe flott kritikk!

Pepsi ble 1BTK, BIR og BIS valp! Hun også med en flott kritikk😀

Schenda fikk blå denne gangen, dommeren mente hun var hjulbeint noe jeg aldri har hørt før, men tror det hadde noe med underlaget å gjøre.. primadonnaen liker IKKE å bli våt på beina 🤩 og underlaget var ugjevnt...

Da det var på tide å reiste hjem hadde jeg så mye følelser på en gang at jeg mistet litt kontrollen... tårene begynte å renne og det var nesten verre å se dem reise nå enn da de var her og hentet dem...

Men en topp helg jeg aldri ville vært foruten.. og jeg gleder meg allerede til Mai/Juni da vi forhåpentligvis alle skal treffes igjen her hos meg for nok en koselig hundehelg sammen ...for ikke å snakke om neste KUR da vi selvfølgelig skal gjøre det like bra😀

Takk alle sammen for en ufattelig flott helg :D

kritikkene til valpene finner dere fortløpende etterhvert som jeg får dem på resultat sidene deres. Linkene dit finnes på forsiden under nyheter.

Mandag 02. juli 2012

Hei igjen.

Denne bloggen er litt flau å skrive... Jeg har altså ombestemt meg -...IGJEN!

Jeg får begynne med begynnelsen....
I går møtte jeg en mann med en nydelig kortis (korthåret collie) frøken fra Arendal og ei dame fra Kristiansand som også lurer på rasen.

Jeg kom i kontakt med dem via FB gruppen Korthårscollie Norge og vi bestemte oss for å møte på Lillesand hunde klubb sin plass på Holta :D

Ut av bilen hoppet ei glad, sosial frøken full av liv og fart og i løpet av de 2 timene vi var sammen gjorde hun alle de "bekymringene" jeg har hatt om kortisen til skamme. Yippi (uttales Jippi) heter den fantastiske jenta og hun lever virkelig opp til navnet sitt...alt var gøy og når hun virkelig satt farten opp så var det nesten så du hørte henne rope JIPPI ;) Det var jo heller ikke negativt at hun klarte å holde tritt med Schenda, er ikke alle raser som klarer å holde følge med en pumi skal jeg si dere...

Så nå har jeg bestemt meg... helt sikkert og uten snev av tvil! Neste rase her blir en kortis. Jeg er faktisk så sikkert at jeg har ført på rasen på søknadspapiret om kennelnavn.

7 Juli er det igjen klart for KURs store rase spesial.. det er 46 hunder til sammen (ny rekord) og alle de 5 Ungarske vakt- og gjeterhundrasene er representer... Jeg må si jeg gleder meg mest til å se komondorene.. de eneste to individene her i Norge om jeg ikke tar feil...

Det er 4 pumi valper som skal stilles og 3 av dem er Schendas valper: Leon, Pepsi og Mira er de som skal på utstillingen. Kaizers nye eiere fikk desverre ikke fri fra jobb likevel og vil bli dypt savnet... men vi håper på neste år :D

Min reise begynner 05.25 fredags morgen med tog fra Kristiansand og jeg er fremme på Råde stasjon ca kl 11.55. Deretter bærer det avsted til oppdretter Torild Frøberg for litt avslappning, hundeprat og kos.

16.00 Kommer de 3 valpene og deres eiere også til Torild der vi skal ha vårt første kenneltreff. Først skal vi kose oss med gode vaffler og masse hundeprat mens hundene leker. Deretter så blir det utstillings trening med meg og siste finklipp der eierene skal være med å klippe selv (ett mini klippekurs om du vil ;) ) sammen med Torild.

Jeg og eierne til Leon og Pepsi skal overnatte sammen på Utne camping der vi skal  lage noe god mat og nyte den sammen med noe god drikke før vi går en liten tissetur og tar kvelden. Godt det bare er  10 min til utstillingen dagen etter da jeg ser for meg at vi ikke akkurat kommer til å legge oss så veldig tidlig ;)

Neste blogg med resultater, film og bilder kommer etter helga :D

Søndag 03. Juni 2012

Da Schendas A-kull er flyttet til sine nye hjem så begynner jeg å skrive her igjen. Alle Schendas kull vil få sin egen blogg og bloggene blir værende på siden slik at valpekjøpere og andre kan gå inn å kikke ved intrs.

Schenda har i dag fått løpetid igjen så nå er det på nytt uker med brøling : LUKK DØRA!!!! ;) Tror ikke de ungene kunne holdt den døra lukket om det stod om livet en gang ... sukk.

Da det ikke blir noen valper her igjen før til neste år vil jeg bruke den tiden på å prioritere LP og litt utstilling, jeg har bestemt meg for å starte treningsdagbok som vil bestå av både skrift, bilder og film. Jeg vil skrive om hva jeg prioriterer , hvordan jeg trener, om daglige og fremtidsmål, hvordan treningen gikk  osv...

Tar gjerne i mot forslag om enkle å greie måter å føre treningsdagbok på... Skriver du "treningsdagbok" og isåfall hvordan?

Zafira er jo nå i klasse 3, men vurderer å prioritere å få Schenda opp i kl.3 hun også (dritt lei kl 1 og 2 ;) ) Zafira er jo også veldig opp og ned i formen/humøret pga ryggen og hoftene sine. Hun fungerer veldig greit på Rimadyl, men har likevel noen mindre gode dager innimellom.

Jeg har jo lenge tenkt at mitt oppdrett skal bestå av 2 raser, men hvilken rase i tillegg til Pumien skal jeg velge? Jeg har jo vært inne på tanken om Korthårs Collie men slått den i fra meg da jeg ønsker en rase med litt mer sikker bruk potensiale.

Nå har jeg endelig klart å bestemme meg (tror jeg )! Den neste rasen som flytter inn i huset her vil bli Berger des Pyrénées Face Rase, bedre kjent her i Norge som Pyreneisk gjeterhund m/korth.hode. Dette blir nok ikke tidligst før i 2014 og mest sannnsynlighet enda senere om jeg bestemmer meg for å beholde en av Schendas eller Pepsis valper her hjemme. Jeg vil også lære meg mest mulig om avl/oppdrett og pumien som rase før jeg begynner på en til. Men deilig å endelig å ha tatt ett valg....

Om du har noen erfaringer med rasen så gjerne legg igjen en kommentar eller send meg en mail :D

Bilde øverst: Jeg har fallt veldig for denne fargetypen, syns den er veldig fin og spesiell.

Bilde under:  Denne fargen som er litt lysere syns jeg også er fin. Syns jo det viktigste er hvordan hunden er i hodet og kropp (funksjon/konstruksjon) men er da lov å ha ønsker og favoritter. Bedårende ikke sant ;)

Lørdag 22. november 2011

Bilde: Schenda hviler ut på hotellet etter lørdagens mange eventyr :D


Dette blir en liten oppdatering pluss drektighetsdagbok uke 1og 2.

Jeg får begynne på begynnelsen:

Blodprøver.

Onsdag 5 oktober var jeg og Schenda på Randesund dyreklinikk hos dyrlege Stamberg (en kjenpe koselig og flink mann) og tok den første av to blodprøver. Sjekket samtidig da også for patella og resultatene var selvfølgelig fri :D

Schenda var fremdeles noe fast bak og han var noe usikker på hvr langt hun ville ha kommet.

Prøvene blir levert inn på Kristiansand sykehus og du får derfor svaret på prøvene samme dag. Jeg ventet og ventet på en telefon som aldri kom (???))
Da jeg ikke klarte å vente lengre så ringte jeg ham, jeg slo ham med å ringe meg med ca 5 min. Stamberg hadde fått inn  ett akutt tilfelle og var nettopp ferdig med oprasjon når jeg ringte. Han beklaget seg på det sterkeste, men selv i  "vente panikken" skjønte jeg jo at slike ting kan skje og må gå foran :D

Prøvene var som han forventet noe lave (4), men han tenkte tidligst lørdag/søndagen men vanskelig å si noe videre sikkert. Vi ble enige om at jeg skulle komme på fredagen for ny prøve da det da ville bli lettere å regne seg frem til rett dag.

Fredagen kom og nye prøver ble tatt og da han ringte meg var det første han sa at jeg hadde en helt spesiell hund. Da svarte jeg at spesiell har hun vært og vet at hun er siden den dagen hun ble født, men hva er det du mener?

Han hadde først fått svar på blodprøven fra sykehuset at den lå på 1, men da hadde han bestemt krevd at de tok den på nytt. Andre gangen kom svaret på 13, hun haddde altså mer enn doblet på 1,5 døgn.
 Han mente utfra prøvene at søndagen ville være den beste dagen og muligens også Mandagen. Utfra våre begrensninger, hanhundens sin sæds levetid og prøveresultatene fant vi ut å reise slik at vi fikk paret både lørdag og søndag (8 og 9 oktober) 

Reisen til Sverige:

Kl 04:00 satt vi oss i bilen og begynte reisen mot Sandefjord for å rekke ferjer som gikk derfra til Strømstad kl 07:00. Schenda i bilen og snorket og sov mens jeg og sambo gikkk rundt og som noen zombier og handlet det vi skulle ha og spiste frokost.

Etter en kjapp tur innom apoteket for å kjøpe ormekur mot reves bendelorm bar det strake vegen til kennel Borgarmarken's som ligger ca en time fra gøteborg nærmere bestemt Halland i Åsa, Sverige og Schendas nydelige utkårede Oviksfjällens Robin "Cezar".
 
Det har jeg forresten glemt å skrive om!

Som de fleste av dere vet så var det Caos som skulle være far til Schendas første kull. Men et par dager før løpetid start så hadde han ett uhell i en trapp som  førte til flere prolapser i ryggen og kunne da ikke utføre sine "mannlige plikter". Så da ble det Cezar som etter planen skulle vært far til Schendas andre kull vår/sommer 2013.

Da vi kom frem etter mange timers kjøring så fikk Schenda løpe rundt litt løs mens hun snuste å koste seg.

For Cezar så var det kjærlighet ved første blikk mens Schenda var noe mer skeptisk til det hele. Pene damer bretter da ikke halen til side for hvem som helst så fort sjansen byr seg må skjønne ;)

Men etter 5 - 10 min med leking og snusing hang de sammen i ca 20 min... og Schenda som sin oldermor hylte å skrek de første 5-10 minuttene.

For de som har lyst til å se bilder fra dagen finner dem HER.

Solveig (Cezars eier) var kjempe koselig, hun disket opp med nybakt brød med det ene utsøkte pålegget etter det andre og sårt trengende god og sterk kaffe.

Etter noen timer hos Solveig og Cezar bar veien videre til hotellet .(Best westeren hotell Halland). De kaller seg ett hundehotell og det er de virkelig! Da vi booket inn så fikk Schenda en VID-gavepakke (Very Important Dog) som inneholdt: 2bæsjeposer, shampo,balsam og hunde godis. Det eneste jeg og sambo fikk var regningen ;)

Det første vi så da vi kom inn på rommet var en hundeseng på gulvet.( :D !)

Etter en tur ut på en park som lå rett ved hotellet (med ett skilt der det sto: Gjerne  la din hund løpe her men husk å plukk opp etter den :D) og ett deilig bad svimte jeg og sambo bokstaveligtalt av der vi lå i senga.

Etter en deilig frokost på hotellet var vi hos Solveig ca klokka 9 søndag morgen.
Schenda virket mer klar en dagen før og var virkelig glad for å se Cezar da han ble sluppet ut til henne. Men Cezar gjorde ett par halvhjertet forsøk på å ri henne med ville liksom ikke. Ble det en avstand mellom dem og han fikk ferten av henne løp han interesert bort. Men etter å ha slikket og snust henne bak etter alle kunstens regler så bare gikk han bort.

Jeg har jo lest og blitt fortalt om dette "fenomenet", men syns det var fasienerende og se en slik forandring på under 24 timer.

Cezar har jo paret tidligere og på den ene var han slik som han var med Schenda og på den andre så var han mer tent dag 2 enn på dag 1.

Både Solveig, Torild (schendas oppdretter) og jeg er vel enige om at Cezar som den "erfarne" hannen han er mente det var liten vits og at det var over. Det er veldig vanlig at erfarne hannhunder ikke gidder å prøve seg en gang om tispa er for sent eller for tidlig ute. Men gitt om jeg er glad for at jeg ikke reiste på søndagen!!!!

Noen med noen erfaringer/ meninger ang dette?

Det er i dag 14 dager siden paring og jeg syns igjen hun allerede virker roligere og mer verdig. "maktbalansen" mellom Schenda og Zafira har også endret seg en del etter paringen. Hun er liksom blitt mer viktig om dere skjønner....
Hun har siden paring kastet opp en gang men har ikke det store matsuge eller kvalme bølgene som hun hadde forrige gang.

Ultralyd vil bli tatt første uken i November så kryss alt dere har for oss!!!!

Lørdag. 01. Oktober

Bilde: Schendas oldermor på morssiden. også linjene langt bak i leddene må sjekkes hos alle alvsdyr.


På kvelden den 27.09.2011 startet Schenda på sin løpetid, noe som betyr at vi snart vil begynne på en ny drektighet/valpedagbok. I den sammenheng ble jeg spurt om å skrive litt om den jobben som gjøres før løpetid og paring. For det er nå en gang slik at den virkelige "jobben" begynner lenge før løpetid og paring.

Hva du skal tenke på mht til oppdrett av rasen kommer litt an på hva du selv ønsker å prioritere. Ønsker du at din avlshund skal være en god representant for rasen både eksteriørt, helsemessig og mentalt/bruksmessig? Er alt like viktig eller kan man fire litt på noe av det?  Den perfekte hunden finnes ikke. Den "perfekte" avlshund bør selvfølgelig være så frisk som mulig, og gjerne være konstruert korrekt med bra vinkler foran og bak, ha en sterk rygglinje og god front. Og gjerne et godt rasetypisk hode/uttrykk da med naturlig vippede ører :-). (altså man skal kunne se at det er en pumi man har kjøpt og hunden skal ha en god konstruksjon/bygning). Men så bør den jo også være stødig og trygg mentalt og med god avreagering, i tillegg til at den har for rasen god lekelyst og "motor". Så det er mange detaljer å ta hensyn til, og som man må sette i prioritert rekkefølge. Men gjevnt over så skal alle hunder være over gjennomsnittet på alle disse punktene, men alt  fra hvordan du prioriterer så kan disse tingene variere. Om du feks velger å prioritere eksteriør og helse så finner du hunder som skårer høyt på disse tingene, men som kanskje bare er så vidt over gjennomsnittet på mentalitet/bruksmessig.

Når man stiller ut tispa si så får man kanskje på kritikken at hunden er for stor og har for lavt festede ører. De flestes reaksjoner vil da være å finne en liten hanne med høyt festede ører å pare henne med. Men dette er ikke riktig, du kan selvfølgelig få noen hunder som er akkurat passe, men du vil også (mest sannsynlig) kunne få noen som er for små og noen som er for store. For å forstå dette så må jeg skrive litt om grunnleggende genetikk:

Hunden har 78 kromosomer og på de små spiralene ligger arveanleggene deres på rekke å rad i to par. Kroppen danner hele tiden nye celler, det skjer igjennom celledeling. ved vanelig celledeling så dupliserer kromosomene seg selv (slik at de har 78), men når det dannes kjønnsceller så er prosessen en annen: En sædcelle eller en eggcelle skal jo møte en annen kjønncelle, smelte sammen med den og bli ett nytt individ. Hvis begge cellene hadde hatt  78 kromosomer når de "møttes" så ville det jo blitt 156 kromosomer og det nye individet kunne daikke utviklet seg normalt. Så derfor når en kjønnscelle dannes så har den bare 39 kromosomer, valpen får altså bare med seg halvparten av egenskapene til sin mor og halvparten av sin far.

Slik jeg tenker så er det viktigste og ikke dobble negative egenskaper, altså at man i eksempelet over ikke parer med en stor hanne med lavt festede ører, men en hanne som er akkurat passe. Og som selvfølgelig passer best til de andre kritteriene du har satt deg.

Mine kritterier er i prioritert rekkefølge:

Helse
Mentalitet/Bruks
Eksteriør

Jeg var så heldig at på denne hannhunden så skoret han høyt på de to første og middels på den siste. (altså så var han godt over gjennomsnittet eksertiør messig og høyt opp på helse og mentalitet.)

Nå er jo ikke jeg den som har mest erfaring med genetikk, så jeg har fått god hjelp fra min oppdretter Torild (kennel Fretos) med å velge hanne. Hun har funnet frem noen forslag til meg og latt meg tatt en avgjørelse basert på hva jeg mener er best for så å diskutere fordelene og ulempene med henne utfra de valgene jeg har tatt.
Og det vil si (for min del hvertfall) mange sene timer foran pc, i telefonen og bøyd over stamtavler. For det er jo ikke bare hannen man skal sjekke, men også hans søsken, hans foreldre og deres foreldre.

Så finner man den "perfekte" match, er jobben over da?
Nei.. desverre ikke.
Det er ikke bare å "bestille" hanne, hannhund eier kan si nei av mange årsaker, om hun mener at en oppdretter ikke har erfaring nok til for å ta vare på ett valpekull slik at disse er med på å fremme rasen, hun ikke tror kombinasjonen vil slå heldig ut osv...Så da blir det igjen en del timer foran pc og telefon for å sammenligne helseprøver, linjer og utstillingsresultater. Og dette spesielt om du velger å pare i land utenfor Norge.

Og da kommer selvfølgelig alle helseprøver, utstillinger, mentaltester og div bruksprøver (alt etter hvilken rase du har) utenom... og dette er selvfølgelig avklart på din hund lenge før du i det hele tatt vurderer å bruke hunden i avl!

Nå til Onsdag eller Torsdag så skal jeg til dyrlegen og ta blodprøve for å finne den perfekte dagen i henhold til når Schenda har eggløsning. Da vi skal reise langt og denne gangen vil ha begrenset med tid så er det betryggende å gjøre dette.
Om det er noe interesse så vil jeg også skrive litt om dette og hvilke andre tegn man bør se etter for å finne den "perfekte dagen".
Dere skal selvfølgelig også få vite resultatet av prøvene:D

Og til deg som gjerne ville jeg skulle skrive om dette: Håper det var dette du tenkte på. Uansett så må du og andre gjerne komme med spørsmål om det er noe du/dere lurer på ang det jeg har skrevet eller noe jeg ikke har fått med meg her.

tirsdag 02. August

 Etter en koselig ferie i Hunderfossen familiepark i Lillehammerfikk vi besøk av min kusines golden/labrador mix Buddy. Han var her i litt over en uke og var med på hundetrening, daglige turer i skogen der hele familien avsluttet turer med ett langt bad i en nærliggende innsjø. Jeg begynte også å trene klikkertrening med ham, noe han syns var kjempegøy!

Jeg og Schenda var jo også på KUR`s  årlige rase spesial. Det gikk ikke så bra denne gangen da dommeren mente at Schenda ble noe bred pga for mye muskler????
Så denne gangen ble det blå selv om han sa at hun var en rød sløyfe hund???
Legger inn kritikken under resultater senere.
Men slik er utstilling, jeg er ikke bekymret når hun har flere gode resultater fra tidligere hunde utstilinger og neste gang er jeg sikker på det vil gå mye bedre.....

Atter en gang har ventetiden begynt for oss, Schenda venter løpetiden i løpet av August/September. Da vil vi igjen reise til oppdretter Torild og den kjekke Caos for en ny koselig "date". Jeg fallt virkelig for den glade og spøkefulle Caos gutten, og mener han og Schenda utfyller hverandre på en god måte. Fra det jeg vet om Schenda og Caos, tør jeg spå at valpene fra deres kull vil bli glade og livlige arbeids maskiner, uansett hva deres eiere velger å bruke dem til.

Om du lurer på noe angående denne kombinasjonen eller kunne tenke deg en av deres valper så ta kontakt på mail, det er mulig å melde sin interesse og komme på valpe liste allerede nå.

Planene videre er å starte aktivt med trening igjen, og være hjelpeinstruktør sammen med min gode venninne Irene på nybegynner kurs. Det vil si om det blir nok deltagere som gjør at det er behov for en hjelpeinstruktør.

Sommeren er ikke heltover ennå så det blir en god del flere familie turer og bading for både små tobeinte og de firbeinte.

Nyt resten av sommeren folkens, før vi vet ordet av det så er det jul igjen!


After a nice holiday in Hunderfossen Family Park in Lillehammer, we got a visit from my cousin's golden/labrador mix Buddy. He was here for a little over a week and was involved in dog training, daily walks in the woods where the entire family completed the walks with a long bath in a nearby lake. I also begant o practice clicker training with him, something he thought was great!

Me and Schenda was also at KUR's annual dog show. It did not go so well this time because the judge felt that Schenda was some what wide because of too much muscle??
So this timethe ribbon was blue, although he said that she was a red ribbon dog?
I will add the critics under results later.
But that`s dogshows, I'm not worried as she has done well from the preious dog shows and next time I'm sure it will go much better.....

Once again the wait has begun for us, Schenda is expecting maturity during August /September. Then we will travel to breederTorild and the handsome Caos for a new cozy "date". I really fell for the happy and humorous Caos boy, and believe he and Schenda complement each other in a good way. From what I know about Schenda and Caos, I dare predict that the puppies from their litter will be happy and lively working machines, whatever their owner schoose to use them for.

If you have any questions regarding this litter or would like one of their puppies please contact us by mail, it is possible to register your interest and get on the puppy list now.

The plans further on is to start active with training again,and be assistant instructor with my good friend Irene at the beginners course. That is, if there is enough participants that makes it necessary for an assistant instructor.

Summer is not quite over yet, so there will be a lot more familytrips and swimming for both smalltwo-legged and four-legged.

Enjoy the rest of the summer folks, before we know it, it's Christmas again!

Fredag 1 Juli 2011

Nå er det lenge siden jeg har skrevet her.. grunnen er at jeg ikke har hatt så mye å skrive om... vi har gått turer, badet og bare nydt sommeren.😎

For en uke siden  var jeg Schenda, Irene og hennes hund Kila å gikk tur på Tveit. Kjempe koselig som alltid Irene og noe vi må gjenta snart 😀
Etterpå trente jeg og Schenda litt aportering, og siden Irene har fått seg nytt kamera så ble det tatt en del bilder, disse ligger i albumet for dem som ønsker å se....

I går kveld oppdaget jeg plutselig at hele kjøkkengulvet var full  av blodflekker😮, og da begynte prossessen med å sjekke 6 viltre kattunger for skader, noe som er mye vanskeligere enn det høres ut somde var heldigvis helt fine alle sammen.

Da gikk turen til schenda og jeg håpte at hun hadde fått løpetid raskere enn forventet, men nei.. ingen skader eller løpetid, eller det vil si ikke på Schenda.

Zafira hadde ligget usett under kjøkkenbordet og da jeg sjekket henne så var det ingen tvil...

Så nå har jeg 6 ustyrlige små pirayaer, en pumi som skal gjøres utstillingsklar, en overhormonell schæfer som helst bare vil løpe rund over hele Birkeland for å annonsere  at hun snart er klar for litt acion altså, og tre unger som jeg er sikker på ikke ville klart å huske og lukke døra om det sto om livet deres engang...🤔
Phu..godt at jeg snart skal ha noen dager helt for meg selv...

Til Fredag reiser jeg og Schenda på årets store begivenhet, KUR utstillingen på Råde i Fredrikstad😀 Gleder meg som en unge, spesielt siden at jeg slipper å sitte flere timer på alene på ett tog.

I år skal vi sitte på med en kjempekoselig jente og henne pumi, som jeg etter å ha tastet over nettet med traff på Nkk utstillingen i mai. Søsteren med sin hund skal også være med. Så da blir vi tre jenter og tre lykkelige hunder på biltur.
Vi skal beregne god tid og gå en langtur med hundene og virkelig kose oss på veien. Stress hører hverdagen til...

Oppdretter Torild har åpnet hjemmet sitt for oss denne gangen også. Om jeg noen gang skal kjøpe meg en pumi igjen (håper jo å beholde noe fra eget oppdrett) så er jeg ikke i tvil om å kjøpe fra Torild. Hun er en kjempe koselig dame, ærlig på godt og vondt og tar seg alltid tid til å hjelpe om det er noe😀
(Glemte jeg å si at jeg er veldig fornøyd med oppdretteren min😉)

Da gjenstår bare å si: God sommer alle sammen, og husk at det faretruende raskt kan bli for varmt i bilen for våre firbeinte venner!

Mandag 25. April

I dag skulle hvert dagen :(

Dagen i dag må jeg innrømme er litt vedmodig, selv om jeg er kommet over den verste skuffelsen så er dagen i dag likevel noe spesiell....

I dag skulle jeg gått små nervøs og med sommerfugler i magen å følge med og se etter tegn, gjentatte ganger tatt tempen, sovet sammen med henne på valperommet i tilfellet noe skjedde i løpet av natten..

For 25.4 var nemlig Schenda sin termin dato!

Isteden så har jeg ryddet og vasket hus, begynt å gjøre henne pelsklar til utstilingen og smått begynt å pakke bort påsken.

Jeg ser frem til resten av våren og sommeren med alt det fører med seg av utstillinger og konkurranser, soling, ferier og bading....

Men mest av alt så gleder jeg meg til August/September da neste løpetid ventes....kanskje da det kommer noen som kan bli noen få heldige sin livs julegave...

Vet ikke hvor mye interesse det er for dere å lese dette, men måtte bare for min egen del få det ut....

Torsdag 21. April

Tiden fremover, utstilling og LP planer mm...

Tiden går og skuffelsen over Schendas mangel på valper begynner å blekne. Jeg ser lyst på at det for hver dag blir lysere og varmere og gleder meg stort over tur stier som igjen er frie for snø :D

"Det er aldri så galt at det ikke er godt for noe" er det noe som heter, og det stemmer. Nå som Schenda ikke er drektig lengre kan jeg gå årets sesong smilende i møte.  Jeg har planer om AG, og runderings kurs og konkurranse planer. Tenkte jeg skulle gå igjennom noen av dem her.


07.05 /08.05 Nkk utstilling Kristiansand

Denne utstillingen er fast inventar for oss, ikke så merkelig kanskje da vi bor ca 45 min kjøretid derfra.  Da mannen min jobber skift så har jeg måtte ordne meg sjåfør og barnevakt, for den utstillingen SKAL jeg på :D

Jeg vet iallfall om en Pumitispe til som skal på denne utstillingen så det blir jo artig med litt konkurranse :D

Desverre så er LP klassen til Schenda på samme dagen, og siden jeg ennå ikke vet oppstillingen for dagen så tør jeg rett og slett ikke melde meg på begge. Og da det er flere LP konker enn utstillinger i nærområdet her så blir det utstilling denne dagen...12.06 Norsk Schäferhund Klub Arendal Hove leirsenter

Da skal vi stille i LP.

Har alltid konkurrert på disse stevnene i mange år jeg...

Utrolig fin plass og alltid godt arrangert :D09.07 KUR-UTSTILLINGEN 2011

Denne utstilling er den største begivenheten til alle oss med ungarske vakt og gjeterhund raser.

Her skal selvfølgelig Schenda stilles ut, skal også konkurrere i uoff. AG her og det gleder jeg meg veldig til :D

Jeg har også sagt meg villig til å hjelpe med noe av det rent praktiske, så det blir en gøy, koselig men travel dag :D

Rasene på denne er: Pumi, Mudi, Puli, Kuvasz og Komondor.

 

Gleder meg som en liten unge til å treffe alle pumifolkene og ikke minst oppdretter Torild igjen :D17.09 Norsk Spaniel klub Telemark, Skien

Her skal vi også stille LP, forhåpentligvis så er opprykket i boks og vi kan stille i kl 2.

Dette er også utstilling for dere med spaniel raser, og rasene er :

  AMERIKANSK COCKER SPANIEL
  AMERIKANSK VANNSPANIEL
  CLUMBER SPANIEL
  COCKER SPANIEL
  ENGELSK SPRINGER SPANIEL
  FIELD SPANIEL
  IRSK VANNSPANIEL
  SUSSEX SPANIEL
  WACHTELHUND
  WELSH SPRINGER SPANIEL

 

Påmeldingsfristen er : 17.08.201124.09 Arendal og Omegn Hundeklubb Hove

Her skal jeg også stille LP, forhåpentligvis i  kl 3 om alt går bra i Skien.

dette er også ett stevne jeg mer eller mindre har hvert på en eller flere ganger hvert eneste år.

De pleier også å ha ett kveldsstevne, det er en helt ny erfaring og kjempe koselig! Anbefaler alle til å gå på ett eller flere av deres stevner!

Utstillingsfristen er: 24.08.2011 

 22.10 Norsk Schæferhund Klub Grenland Skien

Her er også både LP og utstilling, det er en ren schæfer utstilling men alle raser /blandinger kan selvfølgelig stille i LP.

Om jeg får opprykk til Eliten den 24.09 så vil jeg ikke stille her.. ønsker å debutere i den klassen neste år. Det er en stor klasse og mye som skal sitte, så det blir moment trening og pirk igjennom hele høsten og vinteren.

Påmeldingsfristen er : 15.10.201110.11 Arendal og Omegn Hundeklubb Hove

Dette er på en Torsdag og mest sannsynlig det kveldstevnet jeg beskrev lengre oppe.

Det er rett og slett akkurat som andre stevner bare det begynner på ettermiddagen.

Anbefales absolutt å prøve dette, blir nesten magisk  faktisk...

Påmeldingsfristen er: 10.10.2011


Andre planer...

Planene mine som jeg har beskrevet over avhenger av to ting.

1. Samboers jobb

2. Schendas løpetid, paring og evnt drektighet

De enste to jeg med apsolutt sikkert vet jeg skal på i skrivende stund er NKK og KUR utstillingen. Men om ingenting kommer i veien så skal jeg på de andre også.

Når det kommer til Schenda så venter jeg løpetid på henne i August/September. I lp kan man ikke konke med løpetid og vil jo heller ikke gjøre det den første tiden etter paring eller om hun er drektig. Og pga det så spøker det jo veldig for iallfall de to siste stevnene.

Kommer helt ann på når løpetiden kommer.

 

Gjerne skriv om du skal på noen av de samme som meg, eller har erfaringer med andre årlige stevner som du er så fornøyd med at du vender tilbake år etter år.

God påske folkens!


Fredag 15. April

Nytt om Schenda

Heisann.

Desverre så ser det ut til at Schenda har resorbert valpene hun bar på :(
Jeg har bestemt meg for å pare Schenda igjen med Caos på neste løpetid da jeg likte Caos utrolig godt. Han og Schenda utfyller hverandre på en veldig god måte og Caos er en hyggelig og grei gutt.

når man har ventet så og si hele livet...hva betyr 6 mnd til...
"Mine" valpekjøpere har nå blitt henvist til min oppdretter Torild (Fretos kennel) der valpene deres ble født 12 april :D


Torsdag 30. Mars 2011

Schenda 5 uker drektig ? :(

Beklager at jeg ikke fikk gitt dere beskjed i går.. pc-en ville ikke  virke! :(

På spørsmålet om det er noe inni der må jeg svare at det vet jeg ikke???

Jeg skal forsøke å forklare...

Schenda ble veldig stresset av å bli barbert (aldri skjedd før, rasen klippes kun med saks) han la henne itillegg på rygg og holdt henne fast mens han barberte, noe som gjorde at hun peste å bar seg. Jeg sa det nok var bedre om hun sto eller fikk ligge på siden, men da var det for sent. hun var allerede så stresset at hun peset som en gal. Han fikk da sett litt, nesten med en gang sa han: der ser jeg noe, ser du det mørke området der? (tror han har gammelt utstyr?) Hun vred på seg da og han fant det ikke igjen etterpå???

Det var veldig vanskelig å se når hun itillegg peste så mye, men han sa han så "blære" og morkaken inni men ingen valp?

Men han var ikke i tvil om at hun hadde hvert drektig på ett tidspunkt, og det er jo bra for da har jeg ikke innbildt meg noe...

Men det han i derimot var veldig i tvil om var om det var flere igjen inni der, så jeg fikk en ny time som jeg ikke skulle behøve å betale noe for. Det er jo i det minste en trøst at han er i tvil for da er det jo en sjans eller?

Jeg ringte oppdretteren nesten med en gang jeg kom hjem, og hun mente det var veldig rart at han hadde sett blære og morkake men ingen valp, hun mente at om valpene var borte så gjalt det morkaken også.

Så konkluksjonen er nok at om det er valper inni der så er det nok ikke mange...

Planen frem til neste time (fredag eller mandag) er å trene på det å ligge rolig på ryggen oppå bord (hun gjør det stadig på fanget og er den vanligste stillingen hun har når hun sover) slik at hun slapper mer av under undersøkelsen. Neste gang trenger hun ikke å barberes heller siden det er om så kort tid..

Jeg kjenner veldig på følelsen av at jeg skuffer de kjøperene jeg har på vent om hun skulle være tom, men om det er så galt så venter oppdretteren min pumikull om 14 dager så jeg kan henvise dem til henne. Og det hjelper litt...

Onsdag 29. Mars 2011

Da var UL timen bestilt!

Kl 17:15 i kveld skal jeg ta UL på Schenda :D

jeg har faktisk skikkelig sommerfugler i magen ;)

 

Håper virkelig at det er noe inne i der... jeg skal isåfall ta bilder å legge ut i kveldens Schenda 5 uker drektig blogg, som forhåpentligvis blir med smilefjes bak :D

Tirdag 21. Mars 2011

Schenda 4 uker drektig?

Desverre kan jeg ikke denne uken heller fjerne spørsmåltegnet da det har hvert umulig for meg av div årsaker (som jeg ikke igjennomgår her) å få tatt UL på Schenda.

Denne uken har gjort meg mer sikker på at hun er drektig, men også noe bekymret.

Schenda kaster fremdeles opp (ca en gang i uken) og jeg er usikker på om dette er normalt? Jeg trodde det bare var rundt 3 uke jeg...

Pattene har blitt noe større, men "juret" er fremdeles normalt og i midten av uke 3 så hadde hun noe utflod.

En ting til som jeg også har lagt merke til denne uken er at kjønnsorganet hennes ikke har gått tilbake til opprinlig størrelse som det pleier. Det er ikke like stort som under løpetiden, men om du deler det inn i 5 (der 1 er vanlig str utenom løpetid og 5 er på det største i løpetiden) da ligger hun mellom 2 og 3 i størrelse. Dette står det ingenting om i boken..og jeg lurer jo da på om det også er normalt?

Men når alt dette er skrevet så er Schenda glad og i god form, dog fremdeles roligere å sover en del. Jeg har ikke merket noe som skulle gi grunn for bekymring på almen tilstanden hennes, men når jeg har lest så mye i over flere år (spes den siste tiden) så reagerer jeg "litt" når jeg "finner" noe som jeg ikke har lest om

Panisk jeg?! Å nei da!

Og hva skjer med tispa?

Mot fjerde drektighetsuke ser du ofte at tispa drikker noe mer enn vanlig. Såfremt det  ikke er en voldsom økt drikkelyst, er dette normalt. På omtrent dette tidspunktet ser du også ofte klar eller hvit luktfri utflod fra tispas kjønnsorgan.
Mandag 13. mars

Schenda 3 uker drektig?
Bilde: ultralyd på hund. 2 valper, kan du se dem?

Da var nok en uke over, kun 42 dager igjen til (forhåpentligvis) små pumitasser ser dagens lys :D

For meg så har dette hvert en uke med håp, tvil og usikkerhet rundt egne oppservasjoner.

" Det inbiller du deg bare" eller "ikke få for store forhåpninger nå".

Men i dag skjedde det noe som jeg satt virkelig pris på.

Samboeren min er vel ikke akkurat hundeinteresert, bryr seg faktisk veldig lite om hunder (han er seff glad i de vi har!) så han har ikke satt seg inn i noe som helst når det kommer til avl og den tiden vi går igjennom nå.

Schenda hoppet opp på han med  forparten mens han satt på hug på gulvet (jeg skulle vise ham noe på pc-en) han fikk overbalanse og holdt på og ramle og utbrøt: "Gå ned din gravide tispe!"

"så du tror hun er med valper?" spurte jeg og spurte om hvorfor når han sa ja.

" Hun er blitt så mye roligere og klengete" svarte han da.

Det at min mann med hans begrensede interresse hadde merket forandringer hos Schenda gjorde meg overlykkelig, og da han i tillegg på vei inn mot kjøkkenet slang til: "også spiser hun som en gris" klarte jeg ikke å slutte å smile

Men sannheten er at hun ikke spiser mer mat enn før, men at hun sluker maten fremfor å bare pirke i den slik hun gjorde før.

Hun har også kastet opp to ganger i løpet av uken men ikke noe mer enn det og viser like stor iver når maten blir servert etter kvalmen har gitt seg.

Pattene hennes har kommet lengre opp av "gropen" om dere skjønner, men ikke endret farge etter det jeg kan se.

Bukomfanget er også siden før paring økt med ca1 cm (målte rett etter ribbeina, ved bukhulen) ,. Det er egentlig ikke noe vits og begynne å måle før i uke 5, men da Schenda er en slank hund gjorde jeg det likevel. Og når det da går oppover  så er jo det positivt, dog kanskje ikke noe bekreftelses tegn ;)


Hva skjer med tispa i uke 3?

Drektighet hos hund deles inn i tre trimester, hver på 3 uker.

Mot slutten av første trimester fester de befruktede eggene seg til livmoren, og dette kan som skrevet tidligere være en sårbar periode. Noen tisper viser her  tegn på at de føler seg uvel. Nedsatt matlyst, trøtthet og kvalme er ikke uvanlig på dette tidspunkt. tispa bør ikke utsettes for ekstra påkjenninger nå.

Erfarne oppdrettere og veterinærer kan nå, og i en snau uke fremover, kjenne fosterene som hasselnøttstore blærer ved å palpere tispas buk.

En sikkerdrektighetsdiagnostikk er ultralyd. Det kan taes fra tredje drektighetsuke og vil med sikkerhet fastslå drektigheten.

Omtrent på denne tiden vil du  i noen tilfeller også kunne se at tispas spener blir lyserøde og struttende, mens selve juret ennå er normalt.

En del tisper kan også nå bli mer kontaktsøkende og kjærlige enn de vanligvis er.Mandag 07 Mars

Schenda 2 uker drektig?

Bilde: Schenda da vi skulle gå av toget i oslo. "hæ. er vi fremme alt?"

 Schenda er fremdeles like glad i maten sin, det vil si bortsett fra i dag. Til frokost snuste hun og smakte halvhjertet på foret sitt før hun gikk å la seg igjen. Jeg fulgte mine vanlige rutiner og tok det bort etter ca 15 min. Da jeg kom ut i stuen igjen stod hun å brakk seg, det kom opp litt gul "galle"  og det samme gjentok seg da hun og Zafira ble sluppet ut i hagen.

Etter godt og vel en halv time fant jeg henne sittende ved siden av fòrtønnen: "Kan jeg få  maten min servert nå takk?"

Og det gjorde hun (skal da få spesialbehandling nå kan du skjønne;) ) og den skal jeg love dere gikk ned på høykant. hun har ikke brekket seg eller spydd noe mer i dag, skal bli spennede å se om det er  noe som vil gjenta seg, spes når vi nærmer oss uke 3.

Når jeg tenker tilbake på det nå så kan jeg ikke annet enn å begynne å le.. Det er første gang i hele mitt liv at jeg smiler fra øre til øre forde noen spyr :D

For når hun ikke har andre symtomer og er i bra form ellers, så tolker jeg det dit hen at det har med drektigheten å gjøre...

Og en ting jeg har lagt merke til de siste sdagen er at hun lager mer lyder når hun sover(?) Hun sukker og vrir på seg, skikkelig koser seg. Hun hadde det selvfølgelig koselig før også, men nå er det på en måte anderledes syns jeg. Det er helt merkelig og vanskelig å forklare..

Får virkelig håpe at hun er drektig ellers kommer jeg nok til å føle meg som en idiot som har "innbildt" meg alle disse tingene ;D

Når det kommer til det rent faglige så er det veldig lite forskjell fra uke 1, så det blir jeg ikke å skrive noe om denne uka.

Tirsdag 01. Mars 2011

Schenda 1 uke drektig

21 november på kvelden fikk endelig Schenda treffe sin Caos. Det var kjærlighet ved første blikk og 3 min etter ble to hunder en, og de hang sammen slik i nesten 45 min. Etterpå løp de rundt sammen i hagen som ett gammelt ektepar og caos passet virkelig godt på henne.

Jeg kommer til å forsøke å skrive inn her hver uke frem til fødsel, for min egen del først og fremst men håper selvfølgelig andre også vil ha glede av det.

Det kommer til å være en blanding av det faglige, følelsesmessige og personlige erfaringer og med en humorisitsk twist innimellom.

Det faglige innholdet vil hovedsaklig bli hentet fra boken: Valping - drektighet, fødsel og valpestell

Bilde over:

Vi var på besøk hos svigermor og hadde glemt tispetrusa. Så da måtte vi bruke fantasien (up an go bleie), Schenda var vel ikke akkurat overlykkelig over iden ;)
Bilde: Livmoren etter 14, 28, 35 og 63 dager

Hva skjer den første uken?

Den første uken skjer det egentlig ikke så mye, i hverfall ikke noe man kan se med det blotte øyet.

Inne i tispa skjer det derimot en hel del:

Etter eggløsningen (som varer fra noen få timer til flere dager) er en modningsprosess og celledeling nødvendig før selve befruktingen kan skje.

Eggene er modne for befruktning i flere dager, og sædcellene kan leve i 72-75 timer inne i tispa. Dette kombinert med at mange tisper pares flere ganger med dagers mellomrom, gjør at selve befruktningen kan skje på forskjellige tidspunkt.

Etter befruktningen vandrer både befruktede og ubefruktede egg ned til livmoren. De tidligste befruktede eggene venter på de øvrige, slik at alle er "gjevngamle" når de vandrer ned mot livmoren.

Eggene fester seg i livmorveggen først 3 uker etter paring.+Bilde: Schenda på toget.
Deilig for både hund og eier å kunne slappe avuansett hvor vi er på en lang reise :D

Og hva opplever jeg den første uka?

Selv så må jeg innrømme at jeg er litt usikker...

Jeg føler at Schenda allerede er blitt anderledes, nesten litt mer verdig.

Hun legger seg inntil meg og liksom sukker fornøyd med seg selv, det er blitt litt mer koselyder nå etterpå. Hun er også blitt mer glad i mat, hun virket nesten litt matlei før paringen men det er nå helt borte.

 

Men er dette reelt eller er det noe jeg "ser" forde jeg ønsker så sterkt at hun er med valper?

Det at hun nå er mer glad i maten kan jeg jo ikke innbille meg da det er synlig hver gang hun spiser, men det kan også en innbilt drektig tispe gjøre.

Har ett bilde fra turen vår på toget, bilder av Caos fikk jeg av div grunner ikke tatt, men oppdretteren min skulle sende meg dem straks hun fikk tid.

 

Lørdag 12. Februar 2011

Løpetiden er ENDELIG her😀 Hipp hipp hurra!!!
Det ble som jeg spådde, idet jeg ikke orket å bry meg mere så kom den.🤩Og det var ikke ett sekund for tidlig om du spør meg !
Så da om alt går etter planen så vil det være leveringsklare pumitasser her rundt st.hans 😀😀😀😀 Og det er jo en deilig tid å få valp på både for den stolte nybakte matmor/far og den lille.

Til torsdag så skal vi til dyrlege å sjekke når eggløsningen finner sted og så bærer det avsted til Råde som er i nærheten av der kjekkasen Caos bor.

Jeg ringte i tråd med god "oppdretter skikk" til oppdretteren min Torild (da hun er eier til Caos) med bekjeden om løpetidstart og ca paringsdag. Og med vanlig god standar så tok hun seg tid til en god prat til tross for ett airedale kull på 8 friske og viltre valper som er leveringsklare ca 20 feb løpende rundt beina 🙂 Da jeg i forbi farten spurte henne om hvor mange valper det kunne bli og hvilke farger kombien kunne gi sa hun:  kull str varierer jo veldig, men Schenda kommmer jo fra linjer med store kull. Schendas bestemor fikk på 3 kull 8,7 og 6 valper i den rekkefølgen  Når det kommer til farger så kan Caos gi Cream blandt annet så dette blir jo bare mer og mer spennede 😀

Selv syns jeg ett passende anntall ville hvert 4-5 stk, men vi tar med glede og kjærlig imot det som måtte komme, og når det kommer til farger så syns jeg det er skikkelig spennende, men det aller viktigste er jo selvfølgelig at det som kommer er friske og sterke valper🙂

Ellers så har det for tiden blitt ekstremt lite av både tur og trening på de "stakkars" jentene mine da jeg mer eller mindre har hvert skikkelig syk i over 3 uker🤒😥Men i morgen så skal de kose seg skikkelig sammen med sambo da han skal ut å sjekke hvordan det er rundt fiskevannet Kaldvell som er hans favoritt sted, og da blir det kos for jentene da 😀

Kommer til å skrive inn he rnoe mer nå som det kommmer til å skje en del fremover :D

Onsdag 12. Januar

I dag var først jentene og jeg å leverte minsten i barnehagen.
Da det for tiden er mangel på store åpne og snøfrie plasser og trene, brukte vi barnehagens parkeringsplass. Om du har mangler på forstyrrelser i treningen din så kan det anbefalse på det sterkeste! Foreldre som kommer med barna sine, unger som skriker, løper og griner. Schenda overså dem helt til den ene ungen kastet snø ut på plassen, da datt hun ut og kom tilbake til meg istedenfor å løpe ut til ruta. Schenda er virkelig gøy og trene med å skikkelig bra. Det vi MÅ trene mer på er konsentrasjon da hun lett glemmer seg bort, spes på lange strekninger under fri ved fot. Zafira trente jeg ikke med da det var en del is på plassen og jeg da var litt redd for hoftene hennes (hd grad c med plager)

Etter treningen gikk vi omveien hjem og der gikk de løse og løp så snøen sprutet. Jeg skulle selvfølgelig ha filmet det hele for jeg holdt på å le meg i hjel, men som sikkert overrasker mange så glemte jeg kameraet..IGJEN🤩

I går hadde Terje (sambo) bursdag og vi stappet nerpå med pølser og sjokoladekake med 37 lys på (hundene fikk bare noe pølse) og da han hadde ønsket seg noe å blåst ut lysene ble nesten hele stua røyklagt, så neste år blir han nok hedret med en brannalarm fanfare🙃

Nå høyner jeg håp om at løpetiden er her om kort tid iallfall i løpet av Januar.
Schenda tisset ti ganger på 30-50 meter og det må jo være ett godt tegn eller hva?
En gjevn gammel Pumitispe fikk for ca 3uker siden 6 valper på hennes første kull så det skal bli spennende å se hvor mange Schenda får😀

Jeg gleder meg til å treffe oppdretter igjen og ikke minst å treffe Schendas utkårede Chaos 🙂

Torsdag 30. desember

På søndag var vi å gikk tur med Irene og Maya, våre to gode venner i kristiansand. Det var en vakker opp og ned tur med fantastisk utsikt på de høyeste toppene. Selvfølgelig glemte jeg kameraet IGJEN 🤩 så det ble ingen bilder. Vi får ta turen igjen for det var virkelig en fin tur. Tror det kalles sømstoppen (du får rette meg om jeg tar feil Irene) og kan virkelig anbefales.
På grunn av feilberegning av tid og mine glatte sko måtte vi ta den korte ruten for å rekke ned til Terje som sto med strømme skole og ventet. Gleder meg til neste tur så vi kan ta hele runden😀


Tirsdag var jeg og jentene på tur alene i bakgården (skogen så og si rett bak huset vårt) og da husket jeg kameraet Bildene ligger i albumet for dem som vil se..


Løpetiden er ennå ikke å se, men tror hun vil få den innen de neste 14 dagene. Hun skvetter mye og er ikke helt på nett med Zafira for tiden. Men det er jo bare å vente og se, løpetiden kommer når den kommer, ikke noe man kan gjøre fra eller til der uansett hvor mye man gjerne vil!

Fredag 17. Desember

Venter og venter.

De tre sønnene mine er nesten syke i påvente av den nært forestående julaften, samboeren min Terje klarer nesten ikke å vente til ferien og når julefreden senker seg, slik at han kan slappe av og skikkelig kose seg.

Zafira ser nesten ut som hun hverker der hun ligger i gangen å venter på at jeg skal komme hjem fra jobb (bildet).

Og jeg..vel jeg tørker med litt papir hver eneste dag, løper raskt bort hver gang det tisses i håp om å se noe rødt i den ellers så rene og hvite snøen. Jeg leser til øyet blir stort og vått om alt som hører parring, drektighet, fødsel og valpetiden til for å få tiden til å gå. Huset skal pyntes og gaver kjøpes og pakkes inn til jul og mens alt dette foregår går jeg liksom bare å venter..og venter og venter....

 

Hovedrolleinnhaveren selv.

Schenda selv er lykkelig uvitende om  mors pinefulle venting.

Hun er seg selv lik, leken og hoppende glad og kunne ikke bry seg mindre om gule eller røde tisseflekker. Titter rart og oppgitt opp på meg hver gang det tørkes og syns vel egentlig at det hele er noe uforstående tullball.

Julen forstår hun seg ikke på og Terje er mer eller mindre noen som bare er der, og mor... hun kommer hjem når hun kommer! Er vel ikke noe å sture over det vel?!

Godt å mykt teppe med kongen full av godter, da ligger jeg bare her å koser meg til hun kommer sier Schenda mens Zafira ligger i gangen å venter.Klagesang

Mens jeg tar meg en pust i bakken fra all julestria og skriver til dere så tar jeg meg selv i å klage:

KOMMER IKKE LØPETIDEN SNART!!!!